Afinul este una dintre cele mai studiate plante, datorită efectului său hipoglicemic. Afinul şi ceaiul din frunze de afin, poartă şi numele de “ insulină verde”, de aceea ar trebui sa facă parte din regimul alimentar al persoanelor care suferă de diabet zaharat de tip II.
Se recomandă consumul de ceai de afin şi în tratarea afecţiunilor precum guta, parazitoze intestinale, infecții urinare, afecțiuni dermatologice, reumatism, tulburări ale circulaţiei periferice, uretrite, somatite, eczeme, ulcerații cronice sângerânde.
Afinul este bogat în atioxidanţi, are proprietăţi astringente ajutând astfel la creşterea imunităţii şi are capacitatea de a dizolva colesterolul, reducând riscul apariţiei bolilor cardiovasculare. S-a dovedit ştiinţific faptul că, datorită aportului de vitamine, integrarea ceaiului de afin în dieta zilnică, împiedică pierderea vederii şi menţine activitatea cerebrală.
Ceaiul de afin se prepară folosind o linguriță de amestec de frunze în 250 ml de apă fierbinte și se lasă la infuzat 10 minute. Pentru eficacitate maximă se bea neîndulcit.